Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

The only vegan MMA fighter: Don't "think", just "do"! It's easy.


vegan μαχητής
... Πολύ συχνά ακούω τους ανθρώπους να λένε, «κάνε το δικό σου και θα κάνω το δικό μου. Μπορείς να επιλέξεις να τρως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, επιλέγω να τρώω κρέας και γαλακτοκομικά»…
Αυτό το επιχείρημα είναι βασικά και επικίνδυνα λανθασμένο, επειδή το άμεσα ενδιαφερόμενο πρόσωπο - αυτό που σκοτώνεται - δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συζήτηση… 
Το επιχείρημα αγνοεί τα βασικά δικαιώματα του ατόμου που επηρεάζεται περισσότερο. Το άτομο – πάντοτε μέλος μιας αποδυναμωμένης τάξης – γυναίκες, μαύροι, παιδιά, ομοφυλόφιλοι, κλπ – δικαιούται βασικά δικαιώματα. 
Ένα σοφό πρόσωπο κάποτε είπε, «θα υπεράσπιζα μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι πιστεύεις … αλλά αυτό το δικαίωμα σταματάει εκεί όπου η γροθιά σου χτυπά την μύτη του άλλου.» 

Ο Mac Danzig είναι ένας Αμερικανός επαγγελματίας MMA (Mixed Martial Arts) fighter, vegan και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων. Μερικές δηλώσεις του ίδιου από συνεντεύξεις του σχετικά με τη χορτοφαγία: 
'Έχω τον έλεγχο μόνο πάνω σε ένα άτομο: εμένα, και αποφάσισα ότι δεν θέλω να συμβάλλω στις βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων που προκαλούν τόση περιττή ταλαιπωρία στα ζώα. Μόλις έγινα χορτοφάγος κατάλαβα ότι υπάρχει πληθώρα από άλλα οφέλη εκτός της ηθικής, αν και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που με έκαναν να "τραβήξω τη σκανδάλη"' 

'...χρησιμοποιώ συμπληρώματα πρωτεϊνών από φυτά, όταν είμαι σε σκληρή προπόνηση και χρειάζομαι επιπλέον πρωτεΐνη με χαμηλές θερμίδες. Κανονικά προσπαθώ να τρώω μια ισορροπημένη τροφή και η ανάγκη για συμπληρώματα μειώνεται' 

'...νιώθω σαν να ζούμε ακόμα στο μεσαίωνα σε σχέση με τη διατροφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν από τι αποτελείται η υγιεινή διατροφή. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε είναι πολύ φτωχές'

'Η πιο κοινή παρανόηση είναι ότι είναι ανθυγιεινή και ότι δεν μπορεί να είσαι δυνατός και σωματικά δραστήριος σε μια vegan διατροφή. Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο.' 

'Προτιμώ να δίνω το παράδειγμα και να μην βάζω τον βεγκανισμό στο μανίκι μου, σαν να είναι ένα κλαμπ ή θρησκεία και σαν να θέλω να μετατρέψω τους άλλους σε αυτό. Αυτό το είδος της προσέγγισης ωθεί τελικά τους ανθρώπους μακριά. Κανείς δεν θέλει να εξαναγκάζεται σε κάτι, ακόμα και αν αυτό είναι καλό για αυτούς... Λατρεύω να ακούω από ανθρώπους ότι τους ενέπνευσα να προσπαθήσουν να βγάλουν όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους' 

'...κάνω ότι μπορώ ως καταναλωτής ώστε να μη συμβάλλω στις τρομερές βιομηχανίες που προκαλούν τόσο πόνο' 

'...μέρος των μεγάλων παρανοήσεων σχετικά με τη δίαιτα σήμερα είναι ότι οι απαιτήσεις κρέατος και πρωτεϊνών είναι υψίστης σημασίας για ένα αθλητή. Πολλά από αυτά που σήμερα οι άνθρωποι περνούν βασίζονται στις ασυναρτησίες αυτών που ακολούθησαν και μυθοποίησαν τους Schwarzenegger και Ferrigno, που ήταν bodybuilders. Η διατροφή αυτή είναι εξαιρετικά ανθυγιεινή.'


Ενδεικτική διατροφή από τον Danzig: καστανό ρύζι με πληγούρι βρώμης,tempeh: tofu, μαύρα φασόλια, φακές, κλπ σε συνδυασμός με ρύζι, λιγότερα ζυμαρικά και σιτάρι, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, γαλακτοκομικά αμυγδάλου, σόγιας και ρυζιού, πάρα πολύ νερό, κλπ


AddThis Social Bookmark Button

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Tricks 'n' Tips IV


Ποια κατσαρομάλλα θέλει ίσια μαλλιά χωρίς χημικά, χωρίς 'σίδερο', με φυσικό, αγνό και καθαρό τρόπο; Όλες; 
Πάμε λοιπόν: 
- σε ψεκαστήρι βάζουμε 2/3 νερό και 1/3 γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας (λογικά μπορεί να γίνει και χρήση γάλακτος από ρύζι ή από αμύγδαλα)
-ψεκάζουμε τα μαλλιά και τα χτενίζουμε 
-αφήνουμε να στεγνώσουν και λουζόμαστε κανονικά 

Καλό εεε?

Εγώ δεν έχω κατσαρά μαλλιά, ούτε και 'πράσο' αλλά το έχω δοκιμάσει (τρίτη φορά εν συνεχεία- και τώρα που γράφω έχω γάλα σόγιας στα μαλλιά μου). Αυτό που έχω παρατηρήσει και το συνεχίζω για να το επιβεβαιώσω, είναι ότι το μαλλί μου, από τη 2η μέρα κυρίως και μετά, κρατάει ένα ωραίο ίσιο στυλ με όγκο και μέχρι το επόμενο λούσιμο δεν 'πέφτει'. 


Θα ήταν ενδιαφέρον αν κάποια με κατσαρά μαλλιά το δοκιμάσει και μας πει τα αποτελέσματα!!! Αναμένουμε...


AddThis Social Bookmark Button

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Souvlaki




Μια πολύ ωραία συνταγή με σόγια, τόσο στη γεύση, όσο και στην εμφάνιση:

Συστατικά
1. κεμπάπ σόγιας
2. μία σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένο
3. μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
4. κόκκινες, κίτρινες, πράσινες πιπεριές
5. αλάτι- πιπέρι
6. καλαμάκια για σουβλάκια

Συστατικά Σάλτσας:
1. δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο
2. ένα- δύο λεμόνια
3. δύο σκελίδες σκόρδο λιωμένο/κοπανισμένο
4. ρίγανη
5. μισό ποτήρι νερό
6. 1 κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικά)

Προετοιμασία σόγιας

Βράζουμε νερό, ρίχνουμε το κεμπάπ σόγιας και το αφήνουμε στο καυτό νερό για 10' περίπου (όχι να βράζει). Στη συνέχεια το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε και το στύβουμε με τα χέρια μας (προσοχή μη το διαλύσουμε) 


Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι για να τσιγαρίσουμε το σκόρδο και το κεμπάπ, ανακατεύοντας για 2-3', ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό, τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και τα βγάζουμε από το τηγάνι με ελάχιστο νερό. Στη συνέχεια περνάμε στα καλαμάκια το κεμπάπ εναλλάξ με τις πιπεριές (εγώ το έκανα σε οδοντογλυφίδες- μπουκίτσες), τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα αφήνουμε στο φούρνο για 10-15' στους 180ο C. 


Καλή όρεξη! Μιαμ!! 

Υ.Γ Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες, ή ότι άλλο

AddThis Social Bookmark Button

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

EatingAnimals

 «Μετά τρία σχεδόν χρόνια έρευνας για την κτηνοτροφία, νιώθω πια την αποφασιστικότητά μου να αυξάνεται. Έχω γίνει ορκισμένος χορτοφάγος ...Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τη βιομηχανική κτηνοτροφία και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να το πετύχω είναι η αποχή από το κρέας. ...» 
Ο συγγραφέας του βιβλίου 'Τρώγοντας Ζώα', δεν ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου από αγάπη για τα ζώα, αλλά από αγάπη για το γιο του. Αυτό από μόνο του προσδίδει- θεωρώ- μια αντικειμενικότητα στο έργο. Δεν το έχω διαβάσει γιατί νομίζω ότι δεν θα το αντέξω και όχι γιατί εθελοτυφλώ, έτσι και αλλιώς δεν είμαι κρεατοφάγος. Άνοιξα τυχαία το βιβλίο σε κάποια σελίδα και ακόμα έχω την εικόνα στα μάτια μου. 
Της Λέλας Διβάνη 
'...Ο Τζόναθαν Φόερ ανησυχεί και γράφει τόσο καλά που σε κάνει κι εσένα να ανησυχήσεις. Το παιδί θαύμα βλέπετε έχει αποκτήσει πια παιδί ό ίδιος και αγωνιά για το μέλλον της τροφής του. Στόχος του ήταν να αποκαλύψει τις μεθόδους παραγωγής του κρέατος που καταναλώνουμε αλλά αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά είναι ο γνήσια λογοτεχνικός τρόπος της αφήγησης. Σου είναι δύσκολο να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου όχι μόνο γιατί ανακαλύπτεις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες (όπως λ.χ. ότι για κάθε κιλό γαρίδας που πιάνεται στις θάλασσες της Ινδονησίας για το σούσι σας άλλα 24 κιλά θαλάσσιων ζώων σκοτώθηκαν και πετάχτηκαν στον ωκεανό. Αφήνω την περιγραφή των απερίγραπτων βασανιστηρίων που περνάει μια γουρούνα για να πολλαπλασιαστεί μέσα στις βιομηχανικές μονάδες. Κυριολεκτικά δεν με άφησε να κοιμηθώ...). 
Οι συζητήσεις όπως αντιλαμβάνεστε ήδη άναψαν. Γνωστές φίρμες του Χόλυγουντ - όπως η Νάταλι Πόρτμαν -δηλώνουν ότι έγιναν φανατικοί χορτοφάγοι χάρη στο σοκ του βιβλίου. Και καθόλου τυχαία το βιβλίο σκαρφάλωσε στις λίστες των best sellers φυσικά. 
Μακάρι να το διαβάσουν όσα παιδιά απέκτησαν παιδιά και αγωνιούν αναλογιζόμενοι πόσο δηλητήριο περιέχει κάθε μπουκιά που το ταΐζουν ή πόσα ζώα χρειάστηκε να βασανιστούν ή να εξολοθρευτούν για να πλουτίσει το ανθρώπινο... 
Υ.Γ. Χτες εγώ το καρνίβορο έφαγα σπανακόρυζο... (και μετά μου λες πως η λογοτεχνία δεν επιδρά στις ζωές των ανθρώπων...) '

«Οι καθημερινές φρικαλεότητες της βιομηχανικής κτηνοτροφίας ανακαλούνται εδώ τόσο ζωντανά και τα επιχειρήματα εναντίον εκείνων που ενορχηστρώνουν το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάζονται τόσο πειστικά, που οποιοσδήποτε, έχοντας διαβάσει το βιβλίο του Φόερ, εξακολουθήσει να καταναλώνει τα προϊόντα της βιομηχανίας ή δεν έχει καρδιά ή δεν καταλαβαίνει από λογική ή και τα δύο». 
J. M. Coetzee, συγγραφέας του βιβλίου The Lives of Animals 

«Εφ' όσον συνεχίζει να είναι το άτομο, άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Για όσο κατασφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη.» 
 ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ


AddThis Social Bookmark Button

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Glycine max (Σόγια)


Το θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι λίγο διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες.

Η σόγια Glycine max (Γλυκίνη η μαξ) είναι ένα είδος ψυχανθών, ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας. Είναι μονοετές φυτό και αναφέρεται και ως ανώτατο φασόλι. Χωρίς λιπαρά το σογιάλευρο είναι μια πρωτογενής, χαμηλού κόστους, πηγή πρωτεΐνης. Παραδοσιακές χρήσεις της σόγιας περιλαμβάνουν το γάλα σόγιας και από αυτό παρασκευάζεται το Tofu. Η σόγια μπορεί να παράγει τουλάχιστον διπλάσια πρωτεΐνη ανά στρέμμα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη καλλιέργεια φυτών ή δημητριακών. Από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα μεταξύ των οποίων υποκατάστατα κρέατος, τυριών, γάλακτος, κακάο, βουτύρου κλπ. Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1

Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σόγιας σε καθημερινή βάση: μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη), οστεοπόρωσης, πιθανώς προεμμηνοπαυσιακών όσο και των μετεμμηνοπαυσιακών προβλημάτων, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επιπλέον αποτελεί πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και σεληνίου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) συνιστά τη λήψη 25 γραμμαρίων της πρωτεΐνης σόγιας σε καθημερινή βάση. 

Μορφές της σόγιας αποτελούν: το γάλα και το γιαούρτι σόγιας, το τόφου (μοιάζει με μαλακό τυρί), σογιέλαιο, πρωτεΐνη σόγιας, σάλτσα σόγιας, μίζο (φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι)


AddThis Social Bookmark Button

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More