Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Glycine max (Σόγια)


Το θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι λίγο διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες.

Η σόγια Glycine max (Γλυκίνη η μαξ) είναι ένα είδος ψυχανθών, ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας. Είναι μονοετές φυτό και αναφέρεται και ως ανώτατο φασόλι. Χωρίς λιπαρά το σογιάλευρο είναι μια πρωτογενής, χαμηλού κόστους, πηγή πρωτεΐνης. Παραδοσιακές χρήσεις της σόγιας περιλαμβάνουν το γάλα σόγιας και από αυτό παρασκευάζεται το Tofu. Η σόγια μπορεί να παράγει τουλάχιστον διπλάσια πρωτεΐνη ανά στρέμμα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη καλλιέργεια φυτών ή δημητριακών. Από τη σόγια παρασκευάζονται σήμερα πάνω από 120 διαφορετικά καταναλώσιμα από τον άνθρωπο προϊόντα μεταξύ των οποίων υποκατάστατα κρέατος, τυριών, γάλακτος, κακάο, βουτύρου κλπ. Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1

Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σόγιας σε καθημερινή βάση: μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη), οστεοπόρωσης, πιθανώς προεμμηνοπαυσιακών όσο και των μετεμμηνοπαυσιακών προβλημάτων, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επιπλέον αποτελεί πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ψευδάργυρου και σεληνίου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) συνιστά τη λήψη 25 γραμμαρίων της πρωτεΐνης σόγιας σε καθημερινή βάση. 

Μορφές της σόγιας αποτελούν: το γάλα και το γιαούρτι σόγιας, το τόφου (μοιάζει με μαλακό τυρί), σογιέλαιο, πρωτεΐνη σόγιας, σάλτσα σόγιας, μίζο (φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι)


AddThis Social Bookmark Button

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More